Паллотини в Польщі

Товариство Католицького Апостольства

вул..Скаришевська, 12

п/с 255

03-802 Варшава 4

Польща

Stowarzyszenie Apostolstwa Katolickiego

(księża pallotyni)

ul.Skaryszewska 12

Skr.poczt.255

03-802 Warszawa 4

Тел: +48-22/818 27 15,

факс: +48-22/818 84 97; www.pallotyni.pl

Засновником польської провінції Товариства Католицького Апостольства є о.Алоїзій Маєвський SAC. В день 11 листопада 1907 року в урочистість св.Мартина о.Алоїзій Маєвський SAC та о.Алоїзій Хубнер SAC від архієпископа Йосипа Більчевського отримали маєток в селі Яйковцях-Антонівці біля Кохівани Львівської дієцезії (в минулому територія Польщі, а зараз Західної України). З того часу отці починають постійно проживати в подарованому будинку. Крім праці серед місцевого населення вони засновують часопис «Цариця Апостолів», покликаний поширювати ідею апостольства мирян. З часом на території Білорусії та Литви створюються нові місця праці отців-паллотинів. Активний розвиток Товариства перериває Друга Світова війна. Радянська влада знищила духовність людей і працю отців, які вже ніколи не повернулись до цих місць. Єдиним домом, який продовжував свою діяльність, був дім в Польщі, придбаний в 1909 році недалеко від Вадовіц.

 В 20-х роках минулого століття в Польщі з’являється багато нових місць праці отців-паллотинів. В 1935 році офіційно створено Польську Провінцію Христа Царя Всесвіту. Але під час Другої Світової війни більшість місць було втрачено та багато отців віддали своє життя. На щастя, будинки залишились в Варшаві, де в даний час знаходиться Правління Провінції та Олтажеві, де створена Вища Духовна Семінарія.

Після війни Товариство починає розвиватися з новою силою, відкриваються нові дома, збільшується кількість отців та братів – паллотинів.

Одним із важливих напрямків діяльності апостольської є праця на місіях. І вже в 1963 році о.Адам Вісьневський SAC виїжджає в Індію, а в 1972 році 8 отців виїжджає на місію до Африки в Руанду. В наступних роках місійна праця поширюється на інші країни.

Розширення Товариства веде до реорганізації. І в 1993 році постає дві провінції: одна на Заході – Благовіщення Господнього з центром в Познані, друга на Сході – Христа Царя Всесвіту з центром в Варшаві. Делегатура Матері Божої Фатімської на Україні підпорядковується Східній провінції.

Зараз отці-паллотини займаються різною апостольською працею в харизматі св. Вікентія Паллотті. Східня провінція має 29 спільнот, а Західна – 20. Отці активно працюють в парафіях, займаються з різними спільнотами, проводять реколекції, друкують різноманітну християнську літературу, а також провадять католицькі школи, викладають у католицьких університетах та в духовній семінарії. Як духовні опікуни, отці працюють серед хворих, в’язнів та солдатів. Організовують різні паломництва до святих місць в Польщі та в інші країни.

Отці-паллотини служать в санктуаріях, найбільші з яких Божого Милосердя в Ченстохові та Матері Божої Фатімської в гірській місцевості Закопане. Крім того, отці в Польщі та інших державах займаються різноманітною діяльністю, яку важко перерахувати.

Ідеали св.Вікентія Паллотті активно розвиваються в душпастирській праці отців. Багато зусиль віддається праці з дітьми і молоддю, з яких Бог декого покличе до майбутнього життя в паллотинських спільнотах.